Ettåring med gode vibes

Skrevet av Linda Bakken. Publisert første gang i Sunnmørsposten 06 SEPTEMBER 2019

Det oser av god stemning ved kulturverkstedet Vibes i Spjelkavik. Torsdag 5. september inviterte den allsidige ettåringen til fest med pizza, kaker, musikk og sprudlende Mozell. Et rikholdig program for kommende sesong ble lansert.

Man føler seg velkommen når man kommer inn dørene på kulturverkstedet Vibes i Spjelkavik. Her er det lun stemning med kjøkkenkrok, mat på bordet, små sittegrupper og ei lita scene. I kjelleren er det nyoppusset danselokale med speil og kul belysning. Det er tydelig at ungdommen synes det er kjekt å være her.

– Dette skal være et lavterskeltilbud for ungdom, forteller Oskar Skulstad, kultursjef i Ålesund kommune. Kulturavdelingen driver prosjektet Ung i Ålesund, som omfatter både Vibes, Framtiderne, konsertscenen Spire og UKM.

– Vi ønsker å skape en felles plattform for ungdommene og gjøre det attraktivt å være ung i Ålesund. Det håper vi å gjøre ved å tilby ungdommene et sted de kan treffes og delta på aktiviteter av høy kvalitet, fortalte Skulstad under ettårsfesten. Han takket kulturkonsulentene Mathias Tvedten og Lin Marie Norberg Jacobsen for den gode innsatsen de har gjort for å skape trygge og sosiale møtesteder for ungdom. Men mest av alt takket han ungdommene selv.

Ungdom i fokus

Ung i Ålesund drar de unge med på aktiviteter

Og selvsagt var det ungdommene som sto i fokus, også denne kvelden.

– Velkommen til ettårsfest, smiler Ida Myklebust fra scenen. Hun er en av kveldens tre konferansierer, som leder oss gjennom en times program med musikkinnslag fra ungdommene og lansering av program for kommende høst. Først ute er Jakob Sewerin, som har skrevet bursdagssang til Vibes sammen med «Vibes-pappa» Mathias Tvedten. Dernest går det slag i slag fra høy stemning med Unge Jonas og bandet Blåmeis, til rolige, vakre toner fra Emma og Erlend. Videre presenteres filmsnutter fra aktiviteter gjennom året som har gått, samt fristelser for det neste.

– Vi startet med en målgruppe fra 14 til 18 år, forteller Tvedten. Nå er målgruppen utvidet til 26 år for å favne studentmiljøet. Samtidig er den nedre grensen senket til 13 år. Men vi deler gruppene slik at de yngste og de eldste er hver for seg, forklarer Tvedten.

Hiphopen for de minste er i samarbeid med Sula Danseklubb.

Mange tilbud

Josepa Berg er instruktør for hiphop-treningene

Nytt av året er at Vibes skal tilby ukentlige treninger med hiphop for 6-12-åringer. De øvrige tilbudene blir for ungdom. Mye spennende står på lista, med et spenn fra animasjon og street art til sminkeworkshop og filmskaping. Det vil fremdeles bli mange tilbud innen musikk, lyd & lys og multimedia, samt kurs innen redesign av klær. I tillegg tilbys Ditt prosjekt, hvor ungdom selv bestemmer innhold ut fra egen interesse. Alle arrangement er alkoholfrie, og på felleskvelder serveres gratis mat.

– Oppslutningen rundt Vibes viser at ungdommen har behov for en slik møteplass, sier Ole Andreas Christensen i forebyggende avsnitt hos politiet i Ålesund. De roser Ung i Ålesund for å engasjere og nå fram til mange. Og ettåringen Vibes har garantert plass til enda flere.