Tok EM-bronsen i double

Skrevet av Helge Skuseth. Publisert første gang i Sunnmørsposten  23. SEPTEMBER 2019.

Sebastian Vegsund fra Langevåg har akkurat fylt 18 år, men i helgen vant han EM-bronse i double i bordtennis for Norge, sammen med «legenden» Tommy Urhaug.

At en 18-åring tar medalje i para-EM i bordtennis i seniorklassen er nesten uhørt, de beste spillerne ellers er som regel minst ti år eldre enn langevågs-gutten.

Som virkelig satser målbevisst på idretten sin. Han er født med Cerebral Parese, men det er mest i beina han merker sykdommen. Så sittende bordtennis passer ham utmerket.

Han deltok i Tsjekkia Open nylig, og etter noen få dager hjemme gikk turen til EM i Helsingborg i Sverige forrige uke.

SPILLER MOT ELDRE: 17-år gamle Sebastian Vegsund spiller nesten utelukkende mot eldre motstandere når han konkurrerer, selv i U23-mesterskap.

Gull og bronse i ungdoms-EM for Sebastian fra Langevåg 

Fire norske medaljer

Landslagstrener Jan Bergersen var veldig fornøyd med at Norge returnerte med fire medaljer fordelt på fire spillere.

– Dette viser at vi er i ferd med å få opp nye og gode spillere etter Tommy Urhaug og Aida Dalen, sier han.

Fire para-utøvere i bordtennis får nå stipend fra Olympiatoppen, men unge Sebastian er ikke blant disse. Så han er helt avhengig av velvillige lokale sponsorer for å kunne delta i storstevner. Jobben opp mot sponsorene tar mamma Katrin Vegsund seg av.

Sebastian Vegsund er kanskje spesielt heldig, som har Tommy Urhaug som sin spesielle mentor og trener.

Double

Og de to spilte altså sammen i EM i Helsingborg. I para-double spiller de først en double-kamp, før hver av spillerne møter en på motstanderlaget i en singlekamp.

I semifinalen utkjempet Sebastian en heroisk kamp mot en rutinert franskmann. Han spilte jevnt med motstanderen i alle settene, men tapte så vidt det var. Frankrike vant semifinalen, men siden det ikke ble spilt bronsefinale ble det utdelt to EM-bronser i lag-double. Til Norge og Tyskland.

I kvartfinalen ble det seier mot Serbia. Både Vegsund og Urhaug vant sin singlekamp, og da var seieren i havn.

Høyt ranket

På verdensrankingen er Sebastian ranket som nr. fem i juniorklassen i sin klasse, mens han er nr. 52 i senior.

– Jeg spilte jevnt med mange i verdenstoppen nå under EM, og det gir inspirasjon. Nå ser jeg at jeg bare mangler litt til, så er jeg der. Vi hadde kun som mål å gå videre fra gruppespillet, og det å ta en EM-medalje er kjempestort for meg, smiler Sebastian.

Mulighetene er til stede for at Norges bordtennis-lag kan få et såkalt «Wild Card» til Paralympics i Japan neste år. Og da kan kanskje Sebastian bli OL-deltaker for Norge i 2020?