«Omstilling 2020 er det nye russenavnet»

Leserinnlegg publisert på Sunnmørsposten 13.11.19

Skrevet av  Emma Krohn-Dale, elevrådsleder Ålesund videregående skole avd. Volsdalsberga.

La oss sammenligne fylkeskommunen med et russestyre. Russepresidenten Ottar Brage Guttelvik har sørget for å «være en tydelig medspiller» for alle Møre og Romsdals videregående skoler. Alle de forskjellige styremedlemmene har lagt fram deres plan. Det er snakk om grove kutt, store innskrenkninger av valgfriheten og trusler mot gratisprinsippet i skolen.

Økonomisjefen har gitt klar beskjed om at nå har vi ikke penger lenger, og skolen skal få kjenne det mest. Det er slik at når regjeringen feilprioriterer midlene sine, og fylkeskommunen feilprioriterer enda mer, er det utdanning som blir rammet hardest. Linjer skal flyttes, legges ned og flere elever blir presset inn i studiespesialiserende klasser. Utdanning og valgfriheten, det vi setter så høyt her i fylket blir ikke bare kuttet, men satt bakerst i køen.– De skal egentlig legge ned skolen vår. Det er ikke greit!

På min skole, hvor jeg går medier og kommunikasjon er flere linjer foreslått lagt ned eller flyttet. Fireåring service og samferdsel med studiespesialisering skal legges ned, og min linje skal flyttes til Volda. Linja som skal ha flere hospitanter på besøk neste uke enn vi har hatt på flere år. Hva skal vi si? Fylkeskommunen har kuttet i midlene våre og nå skal privatskolene ha monopol på medieutdanninga her i byen, men ta gjerne en selfie foran greenscreenen så lenge vi har den.

Prevensjonssjefen har sørget for å beskytte alle ungdommer mot å velge estetiske linjer som dans og drama, medier og kommunikasjon og kunst og arkitektur, fordi det er de dyreste linjene vi har. Det er utrolig viktig slik at de som trenger mer praktisk og ønsker å dyrke den kreative siden ved seg i skolegangen ikke får mulighet til det. Vi må tross alt sponse sløset med penger til fartsmålinger til Valderøytunnelen som ikke ble brukt allikevel.

Terrorsjefen gir henda sammen og forteller at nå skal all buss blir dyrere og PC-stipendet skal bort. Fra nå av må du betale enda dyrere bussbilletter, og gratisprinsippet med skolen er truet. Fylkeskommunen sparer 2 millioner kroner på at vi som elever skal velge skole datamaskiner og ikke kjøpe vår egen. Jeg som går medier og kommunikasjon trenger en datamaskin med større kapasitet enn disse andre maskinene. Vi har store programmer som tar plass, og disse er vesentlig mye dyrere enn og da hjelper PC-stipendordningen veldig til.

Jeg har aldri hørt om noen havner i økonomisk krise og tenker at det da er lurt å spare penger i utdanning. Ønsker vi at unge lovende skal vende tilbake til byene og distriktene våre er dette ikke rett vei å gå. Dette skal ramme oss hardt i mange år framover i tid.

Mandag 11. november ble det arrangert en demonstrasjon i Molde. Dette var en symbolsk handling vi elever gjorde for å vise at dette russestyret er for tullete, selv for oss. Vi må sørge for at politikerne skjønner hva de skal votere over i desember, og vi skal sørge for at de blir «en tydelig medspiller», slik de påstår at de er. Er det en ting de ikke skal kutte i er det vår utdanning, er det en ting de ikke skal spare i er det fremtiden vår og er det ting vi skal vise de er det at dette tolererer vi absolutt ikke.

Foto: Staale Wattø, Tatt fra protesten i Molde.

Ønsker du å sende inn leserinnlegg? Send til oss på byrampen@smp.no eller til Sunnmørsposten på debatt@smp.no