-Man kan gråte og være rå, og snakke om det

Fotograf Mats Grimsæth bruker sin stemme til å fortelle hvordan han snudde om på livet sitt ved hjelp av spektakulære eventyr.

Etter seks år i bag flyttet Mats Grimsæth (24) til Ålesund i september i fjor. På disse seks årene har han oppnådd guttedrømmen om å bli profesjonell fotograf og i tillegg dratt på seilereventyr både med og uten selskap. Onsdags kveld sa han «Hei» til Ålesund ved å holde foredrag på Terminalen om sitt liv og psykiske helse, i samarbeid med SpareBank 1 SMN.

Foto: Mats Grimsæth
Marita Løvik Stadsnes fra Sparebank 1 SMN og Mats Grimsæth Foto: Dennyse Sperre

Grimsæth har ikke hatt noen tradisjonell hverdag, og heller ikke hatt fast bosted på land i sitt voksenliv. Hvorfor endte han opp med å kjøpe leilighet i Ålesund?

– Det var helt sprøtt. Jeg bodde i en bobil, kjørte rundt og skulle til Ålesund for å jobbe litt for 62° NORD. Men så var det så veldig hyggelig her. I tillegg hadde jeg hatt en tung periode i sommer. Tvilte mye på meg selv. Da kom jeg hit og så klaffa alt. For første gang fikk jeg en hverdag der jeg kunne gå hjem etter jobb og ha fritid!»

Snakker om seg selv

Han ler når han blir spurt om hva foredraget hans handler om.

– Det er veldig gøy når folk spør hva jeg skal snakke om, for jeg snakker jo bare om meg selv. Da jeg var 15 år var jeg som de fleste en fortvila unggutt. Utad på skolen virket jeg nok ganske rå, men når jeg kom hjem lå jeg bare i senga og gruet meg til neste dag. Det å ikke snakke om det gjorde meg ikke noe godt og en dag sprakk boblen og jeg slo ned en kompis. Da ble jeg tvangssendt til psykolog og måtte snakke om hvordan jeg hadde det. For meg er det noe av det beste som har hendt meg. Fordi selv om jeg er barsk utad og er på rå eventyr, så har jeg også en psykisk helse og det føler jeg vi må snakke mer om.

Foto: Mats Grimsæth

Etter å ha plukket opp kameraet til farens samboer, ble fotografi redningen for Grimsæth. I en alder av 18 år ble han tidenes yngste til å bli tatt inn i Red Bull photographer’s Academy. Senere skulle han også bli verdens yngste ekspedisjonsleder på Svalbard. Likevel sier Grimsæth at hans største oppnåelse har vært å jobbe for å få det bedre meg seg selv. En del av det har vært å snakke åpent om det han selv har slitt med i sitt liv, og han skulle ønske noen gjorde det når han var yngre.

Gi litt mer faen

Foto: Mats Grimsæth

– Jeg skulle ønske at noen hadde sagt til meg da jeg var 15 år at man kan være sånn som jeg er. At man kan gråte og være rå og man kan snakke om det. Man må ikke gjøre alle de teite tinga for å passe inn.

Da Grimsæth dro på sine første eventyr ute i naturen, innså han at ideen om å passe inn ikke eksisterte i villmarka.

– I naturen er det så mye rom, det er ingen som dømmer deg og det er ikke noe speil. Det er bare å prøve å feile.

For de som drømmer om å dra på liknende eventyr som Grimsæth, har han et gyllent råd:

– Man kan bli flinkere til å gi litt mer faen på en sunn måte og bare prøve litt og litt.

Foto: Mats Grimsæth

Mange som vil hjelpe

På en av sine solo teltturer innså Grimsæth at for å koke vannet han skulle ha for å tilberede maten sin, trengte han gass. Gass han ikke hadde. Det ble et tørt måltid han sent vil glemme.

Når det kommer til hvilken råd Grimsæth vil gi de som sliter psykisk, presiserte han at hver enkelt må vurdere hvor alvorlig det er. Men for noen er det helt nødvendig med profesjonell hjelp, mens for andre kan det være nok å snakke med en god venn eller noen man stoler på.

– Mitt beste tips er å prøve å snakke om det hjemme. Det er ikke alle som har gode relasjoner hjemme, og det er kanskje noe av det vanskeligste man kan møte. Da kan man prøve å ta kontakt med helsesøster eller skaffe hjelp på annen måte. Når man snakker om det blir man overrasket over hvor mange som har det på samme måten og over hvor mange som vil hjelpe, sier Mats Grimsæth.

Foto: Mats Grimsæth