Er friår noe for meg?

I april er det frist for de fleste å søke til høyere utdanning. Dermed har mange et valg å ta. Skal du kjøre rett på med videre utdanning, ta opp fag eller kanskje ta et friår? Eller noe helt annet. Her skal du få noen av mulighetene du har i et friår etter du går ut av videregående

Skaffe seg jobb

Friår virker fristende for mange. Ett år uten skole høres ut som et paradis, hvert fall rett etter man er ferdig med alt av eksamener på vgs. Likevel kan det fort bli kjedelig om man ikke har noe å bruke tiden på. De fleste velger å skaffe seg en eller annen form for jobb, både for å tjene opp penger og få litt erfaring på CV’en sin. Typiske jobber er ofte butikkansatt, jobbe i barnehage, barneskole eller gamlehjem. Det er ikke til å skyve under en stol at det ikke er altfor mange jobber å velge mellom i Ålesund, men om man har mulighet og tålmodighet til å vær kresen i jobbsøkingen kan det føre til et bedre friår. Samtidig er det bare ett år, så hvis det viktigste er å få mest mulig penger, koste hva det koste vil, kan et godt alternativ være å jobbe på båt. Du har også muligheten til å tenke litt utenfor boksen å søke på jobber du kunne sett for deg å utdanne deg i. Ikke bare kan dette hjelpe med å bestemme deg, men det kan også gi deg verdifull erfaring skulle du ønske å gå den veien.

Reise

Foto: Unsplash

Hvis du har drømt om å reise og vil utforske verden, kan friåret ditt være det perfekte tidspunktet for deg å få litt blekk i passet ditt. Det er muligens ikke så mange andre ganger i livet at man vil være gjeldfri, ung og sprek og ha tid til å reise rundt. Det finnes mange måter å komme seg utenfor hjembyen sin i friåret sitt, både innenfor og utenfor Europa. Noen velger å jobbe halve friåret og reise resten, eller ta flere mindre reiser spredt utover året – Det er helt opp til deg. I tillegg har man alternativet å reise alene eller med andre personer. Det kan både være med venner eller fremmede ved å melde seg på gruppereiser. Selv om mange tenker at reise er mest for egen glede kan dette også hjelpe deg i framtiden. Reise kan ofte gjøre at man blir mer selvstendig, åpen for andre kulturer og får et annet perspektiv på livet hjemme. En ekstra bonus på CV’en er hvis du plukker opp et nytt språk

Folkehøyskole

Folkehøyskole er et alternativ for de som vil slippe å bo hjemme, og vil ha et stressfritt år uten karakterpress. Her er det mange forskjellige linjer og skoler, så mest sannsynlig vil du finne noe som passer for deg. Enten det er natur- og friluft, sang og dans, litteratur eller noe helt annet. I tillegg har flere linjer også reiser i løpet av året så man kan får det med i friåret sitt. Noe som ofte går igjen, er at man får tette bånd med de man møter der og opplevelser man ikke ville fått andre steder.

Gå rett på høyere utdanning

Foto: Unsplash

For noen er et friår helt uaktuelt og de ønsker å gå rett på høyere studie etter videregående. Noen velger riktig utdanning på første forsøk, mens andre ombestemmer seg både én og fem ganger. Heldigvis er det lov, og studietiden er et høydepunkt for mange. Er man sikker på at man vil ta høyere utdanning rett etter videregående, men usikker på hva man skal velge, er internett din bestevenn. Om det er research om ulike utdanninger eller å snakke med de som går linjene du er interessert i. Det er uendelig med valgmuligheter, både i og utenfor Norge.

Så hva vil du?

Det er mange alternativ og det er lett å føle på presset som kommer med slike store avgjørelser. Der kan jeg trøste deg med at det kommer mest sannsynlig til å ordne seg uansett hva du velger. Noe av det du må finne ut av er hva du egentlig vil, men husk at det alltid er lov å ombestemme seg.