Flytte ut? Her en noen tips!

Skal du studere til høsten eller dra et sted for å jobbe? Hvis du skal flytte vekk fra foreldrene dine for første gang er det noen fallgruver du burde unngå. Så uavhengig om du skal kjøpe eller leie et nytt sted å bo her er noen tips det burde kunne.

Foto: Unsplash

Spar opp en buffer konto

Når man for første gang skal stå på egne bein økonomisk blir mange overasket. Det kan være hvor mye hverdagskostnader kan bli og hvor varierende de kan være. Så noe mange eksperter anbefaler er å ha en buffer konto som du har tilgjengelig til i krise situasjoner. Hvor stor denne skal være bestemmer man selv men de anbefaler at den skal kunne dekke de mest nødvendige utgiftene dine for 3-6 måneder. Nå når korona traff Norge og mange studenter ble permittert og mistet inntektene sine, kan vi se hvorfor en slik bufferkonto kan være viktig.

Foto: Unsplash

Kjøp inn ting du trenger på forhånd

Når du skal flytte ut og ikke har møbler og utstyr til ditt nye hjem vil det bli dyrt å handle inn. Man trenger et sted å sove, belysning, steder å sitte, kjøkkenutstyr osv. Noe av dette kan være inkludert der du flytter men du vil nok aldri få dekt alt. Så enten spar opp til en storhandel, eller begynn å kjøpe inn noen viktige ting så du har dem klare når du flytter.

Foto: Unsplash

Lag en husarbeid plan

Når man ikke får den samme hjelpen med husarbeid som man får hjemme. Er det lett å la oppvasken hope seg opp eller la det støve ned. Da er det lurt å legge inn rutiner for å unngå at det skjer. Det kan være at badet skal vaskes hver onsdag, klesvask tre faste dager i uken eller støvsuging hver søndag osv. Hvis man lager en plan og følger den vil det nye hjemmet ditt bli mye bedre å leve i.

Foto: Unsplash

Lag mat hjemme

Å kjøpe mye mat ute eller fast food kan fort bli dyrt i lengden. Lager du det meste av maten din hjemme kan du spare en del penger over tid som du kan bruke på andre ting. Et annet tips er å lage større porsjoner av mat som du kan kjøle ned å ha til senere.

Foto: Unsplash

Lag et budsjett

Å sette opp et budsjett for månedsutgiftene dine er noe de fleste burde gjøre. Selv om tanken på å sette seg ned i et kjedelig program som Excel eller lignende er det lurt. Med en gang du setter en grense i ulike kategorier for hvor mye du har lov å bruke er det lettere å holde orden og ikke over bruke.

De fleste budsjett burde inneholde ting som: Huslån/leie, mat, internett/telefon, abonnementer, sparing og moro. Bolig, mat og telefon forklarer seg selv, dette er hvor å betale for hvor og hva du skal bo, spise, internett og mobildata. Abonnementer er ting som Netflix, Spotify eller sesongkort. Sparing kan gå til flere ting som ferie, nye møbler eller PC. Moro er alle sosiale eller ikke sosiale tingene du gjør og er der det ofte er lett å bruke for mye. Det er penger til å dra på byen, tivoli, kino eller noe helt annet.

Med å lage et budsjett er det lettere å holde seg innenfor grensen sin og ikke ende opp med å leve på et kredittkort på slutten av måneden. Et annet tips er at hvis du synes excel er kjedelig å bruke finnes det andre programmer som er mer visuelt spennende å bruke.

Foto: Unsplash

Lag deg en handleliste

Når du drar på butikken uten å planlegge er det fort gjort å kjøpe ting du egentlig ikke trenger. De fleste som skal «bare inn å kjøpe brød» kommer ikke ut med bare brød. Med en gang du lager en liste over hva du ser du mangler og handler inn deretter, er det lettere å ikke spontankjøpe. Ved å lage deg en handleliste kan du spare deg mange tusen kroner i løpet av året.

Foto: Unsplash