Dette burde du se etter i en studie-PC

Skal du begynne på studier til høsten og trenger å kjøpe inn en ny PC? Hvis du ikke vet helt hva du ser etter i jungelen av datamaskiner er det vanskelig å finne den riktige. Så her er noen ekle tips for hva som er det viktigste.

Foto: Unsplash

Hva skal du bruke den til?

Det første du burde finne ut av er hva du skal bruke denne pcen til. Skal du bruke den i hovedsak til skriving og dokumenter kan du komme relativt billig unna, bokstavelig talt. Programmer som google, word og excel krever lite av pcen din teknisk. Det viktigste i en slik PC er RAM og hardisk.

Harddisk er noe de fleste er kjent med. En hardisk er hvor mange og store filer pcen din kan lagres. Hvor mye du trenger varierer, men her burde 250 GB være et minimum. Med 250 GB har du relativt mye å gå på og det vil ta lang tid før du trenger å slette ting eller legge det over på en ny harddisk.

RAM er korttidsminne i en datamaskin og er det som holder programmene (eller fanene dine) oppe. Jo mer RAM du har jo flere programmer kan du ha kjørende. Her burde du ha en PC med minimum 4 GB ram. Jo mer jo bedre.

Det du har flaks med hvis du skal ha en slik type PC er at både harddisk og ram er relativt billig og blir harddisken din full kan du alltids flytte det over på en eksternharddisk.

Foto:Unsplash

Hva om jeg skal drive med bilde og video redigering?

Går du en form for media utdanning som involverer redigering av video og bilde må du også ha en rask CPU og GPU. Dette er de dyrere delene i en datamaskin og de som utdateres raskest. Her burde du enten snakke med noen som har peiling eller sette deg inn i hva som er en god CPU og GPU. CPU er den delen som håndterer systemene i en datamaskin og blir ofte kalt hjernen i en PC. GPU er det som laster grafikken og er det som gir bildet på skjermen.

Batteritid

Batteritid vil variere om det er noe du trenger å fokusere på. Er du mye på farten og ofte er steder du ikke kan lade over lengre tid vil dette være viktig, da kan 6-8 timer være lurt. Er du nesten alltid et sted du kan lade er nok 3 timer nok for din bruk.

Foto: Unsplash

Apple eller Windows?

Om du går for Apple eller Windows er ikke veldig viktig. Windows er klart mest populært og fordelen med Windows er at du har mindre begrensninger og derfor mer «frihet». Apple derimot er mye mer brukervennlig og lett å forstå. En annen fordel er at hvis du har andre Apple produkter er de begge en del av et «økosystem» der alle enhetene kan jobbe sammen. Tar du for eksempel et bildet med Iphonen din kan du bare airdoppe over på Macen på to sekunder uten å begynne å styre med kabler og lignende. Hvilket operativsystem du går får er ikke veldig viktig men hvis pris er viktig er som regel Windows billigere enn Apple.

Foto: Unsplash