Startskuddet gikk på russefeiringa i Ålesund

I den anledning har vi i Byrampen intervjuet et par russ fra Fagerlia for å høre litt om deres forventninger til russetiden og hvordan det har vært å være russ i dette spesielle året vi befinner oss i.

Marie Selbervik og Susanna Aarflot Vinjevoll skal være russ og gleder seg til å få startet russefeiringa i juni. Den begynte offisielt fra mandag 15. juni og slutter natten til 1. juli.

– Jeg tror at det blir en rolig russetid, og jeg håper at folk tar hensyn til at det fortsatt er en pandemi. Men jeg tror det blir ganske kjekt for det om, sier Marie.

Greit å få satt skole først

Både Marie og Susanna mener at det har vært greit at russetida har vært utsatt til nå, og de føler at de har på denne måten fått satt skole først, noe som har vært veldig greit. Samtidig, er det selvsagt litt kjipt at russetida har på et vis blitt amputert.

Selv om feiringa starter bare nå, var det noen små markeringer i mai, og det var enkelte som valgte å bruke russedressen da. Susanna merket seg at det ble noen reaksjoner på dette.

– Vi som brukte russedress i mai, vi ble hylla på starten, men mange foreldre holdt ungene sine vekke fra oss om de ville ha russekort, pga. de var redde for smitte. Det har vært veldig lett for dem å tro at vi er ute og fester i store gjenger og at vi ikke bryr oss om smittevernsreglene, sier hun.

En av tingene som er utfordrende med å ha russetiden i sommer, er at det er mye varmere enn det er i mai, og dette byr på noen utfordringer for russedressen.

Særlig dette året, ettersom at vi har opplevd et fantastisk vær som vi vanligvis ikke pleier å ha. Dette merker og russen seg, på godt og vondt.

– Når det er så varmt, vil man jo helst gå med så lite klær som mulig. Som russ er du vanligvis godt påkledd, med russedress og kanskje hettegenser for russegruppa di innapå. Juni er en sommermåned, og det er veldig varmt og dumt å gå i dressen, legger hun til.

Fester

Selv om de fleste store russefestene og konsertene er avlyst, kommer det fremdeles til å være noen arrangement som er arrangert for russen.

Det blir noen offentlige fester på Flatholmen, Emblemssanden og Sandingane. Byrampen kommer tilbake med en oversikt over alle russearrangementene i Ålesund.