Eie eller leie bolig?

Når du har, eller skal flytte ut er et av de viktigste spørsmålene man må stille seg om man skal eie eller leie en bolig. For de aller fleste unge vil leie være omtrent det eneste svaret og jo eldre du blir jo mer vanligere blir det å eie. Likevel er ikke bildet like svart hvit og det er både gode og dårlige sider med begge valgene.

Foto:Unsplash

Hvorfor velger så mange unge å leie?

Siden nesten alle leier sitt første hjem blir dette ofte sett som på det beste valget. Men avhengig av situasjonen din er det ikke nødvendigvis det. Grunnen til at så mange unge leier er at du må fylle opp tre krav bare for å få lov å ta opp lån til en bolig.

Prisen på boligen din kan ikke være mer enn 5x årsinntekten din før skatt (f.eks 200.000 kr x 5 = 1.000.000 kr i potensielt lån)

Du må ha minst 15% av prisen av boligen tilgjengelig fra egen lomme (1500.00 kr per mill.) eventuelt kan du ha en forelder eller lignende til å stille som kausjonist (Du trenger ikke egenkapital men ansvaret for betaling av lånet faller over på dem om du ikke klarer det). Du må også oppå alt dette tåle 5% renteøkning.

De aller fleste detter av allerede her på grunn av hvor komplisert det er. Det er jo tross alt mye lettere å bare signere en leiekontrakt og så flytte rett inn. Likevel kan alt dette ekstra arbeidet lønne seg for deg økonomisk hvis du er villig til å legge inn en innsats.

Foto:Unsplash

Fordelen med å eie

Når du eier din egen bolig er det din personlige eiendel. Du kan stort sett gjøre hva du vil med den og det er også et stort skritt å gjøre i så ung alder. Det som kan være fordelen med å kjøpe over å leie er at den du leier hos må betale ned sitt eget lån, drift og gå i profitt på boligen. Dette gjør ofte at månedsprisen for å leie kan bli høyere enn å bare eie boligen selv. En bolig vil også normalt vokse i verdi og du vil trolig sitte igjen med en del penger etter salg av boligen.

Foto:Unsplash

Fordelen med å leie

Det som igjen gjør det å leie så attraktivt og normalt for de fleste unge er hvor lett det er i forhold til å kjøpe. Du trenger bare signere en leiekontrakt og kan flytte inn med en gang. Du er også mye mer fleksibel som leier, du kan flytte til en ny plass når som helst og reise rundt uten å tenke på et boliglån hjemme du må ta vare på. En annen fordel er at hvis noe i boligen ryker som en vaskemaskin så står ikke du ansvarlig og det er huseieren som må betale.

Foto:Unsplash

Hva burde du egentlig gå for?

Du burde gjøre en vurdering basert på din situasjon. Hvis du vil være fleksibel og kunne flytte rundt på deg eller eventuelt bare skal bo der en kort til vil det være en fordel å leie.

Skal du for eksempel gå en master og har planer om å bo samme sted alle årene dine vil det nok være mye billigere i lengden å eie din egen bolig hvis det er mulig. Hvis boligen er stor nok kan du også leie ut en del av den for å dekke en del av lånet ditt. Du vil ha mye mer frihet og trenger ikke være redd for å bli kastet ut eller få økt leien.

Hvis du ikke har planer om å bo samme sted lenge men liker å reise rundt. Kanskje skal du på utveksling et år vil det lønne seg å leie og du slipper de store kostnadene rundt kjøp og salg av bolig.

Oppsummert er kjøp lurt i lengden og å leie lønner seg over kort tid.