Kvinner i forsvaret: – Det har gått over all forventning

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen er godt fornøyd med kjønnsnøytral verneplikt. Møt to sunnmørskvinner som er inne til tjeneste.

Avtroppende forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen er godt fornøyd etter fire år med allmenn verneplikt, og mener kvinnene har styrket Forsvarets stridsevne.

– Det har gått over all forventning. Samarbeidet i avdelingene, miljøet og holdningene, har blitt langt bedre etter vi blandet vernepliktige kvinner og menn, sier han.

Bruun-Hanssen mener også at kvinnene ofte er bedre på «multitasking» (å gjøre flere ting samtidig journ. anm.) enn det menn er.

– De kvinnelige vernepliktige soldatene er meget dyktige. I mange sammenhenger er de bedre på såkalt multitasking enn det vi menn er. Det er ferdigheter vi trenger i mange sammenhenger. De gjør viktige oppgaver for oss, sier forsvarssjefen.

NRK omtalte saken først.

Vi har tatt en prat med to sunnmøringer som tjenestegjør i Luftforsvaret og Hæren, om deres erfaringer som kvinnelige soldater.

– Merker at enkelte er negative til kvinner i Forsvaret

Emilie Schjelderup Slyngstad (21) fra Ålesund avtjener førstegangstjenesten som vakt- og sikringssoldat ved Luftforsvarets base i Bodø. Hun fikk tilbud om 18 måneders førstegangstjeneste, noe hun takket ja til fordi hun trives så godt.

Slyngstad er klar på at kvinner gjør en like god jobb som menn, og har stort sett positive erfaringer.

– De fleste menn er positive, men jeg merker at enkelte er negative til kvinner i Forsvaret. De tenker at kvinnene ikke er like sterke eller like dyktige.

– Jeg har fått noen småstikk og kommentarer i løpet av tjenesten. Da ber jeg de skjerpe seg.

Slyngstad tar ikke kommentarene så tungt, og forteller at kvinnene føler seg trygge på sin rolle.

– Det er flere eksempler på situasjoner der vi har bevist at vi er bedre enn mennene i noe.

Slyngstad mener det viktigste er hva hver enkelt soldat har å bidra med, uavhengig av kjønn.

– De positive egenskapene man har som person, og det man kan bidra med på laget er det viktigste. Så er det selvfølgelig enkelte områder kvinner er bedre på enn menn, og omvendt, sier hun.

– Kan ikke være redd for å bli tråkket på

Lisa Kleivan Breivik (19) fra Godøya dimitterte forrige uke etter et år som medic i Panserbataljonen på Setermoen militærleir utenfor Bardufoss.

Der har hun hatt det så bra at hun fortsetter ett år til som korporal (vervet personell journ. anm.). Breivik mener man som kvinne i førstegangstjenesten må godta at man er på mennenes territorium.

– Som kvinne i Forsvaret kan man ikke være redd for å bli tråkket på. Jeg tror det har mye med hvordan man opptrer å gjøre. Man må ta sin plass som kvinne.

Hun bodde på rom med begge kjønn under førstegangstjenesten, noe hun syntes fungerte fint.

– Vi var seks stykk som delte rom, både kvinner og menn. Det har gått helt fint. Jeg foretrekker å bo med en gjeng med menn, da de er enklere enn kvinner på mange vis.

Breivik forteller at hun har følt seg likestilt med mennene under førstegangstjenesten, men at det på enkelte måter er tøffere for kvinner.

– Vi bærer jo like tunge sekker, med et dårligere fysisk utgangspunkt enn menn. Så sånn sett er det hardere for oss, sier Breivik.

Både Breivik og Slyngstad er inne på tanken om å ta videre utdanning i Forsvaret.

– Jeg er veldig fornøyd med førstegangstjenesten, og skal nå fortsette et år som korporal. Etter det kan det hende jeg tar utdanning i Forsvaret om jeg finner noe som passer meg, avslutter Breivik.