9-åring og 17-åring fra Ålesund vant dommernes hjerter i Norske Talenter

Hentet fra Sunnmørsposten: 9-åring skrevet av Karin Rykkje 04 SEPTEMBER 2019, og 17-åring skrevet av Odd-Sølve Grannes 30 AUGUST 2019

Amalie Skeide Sandvik deltar i norske talenter med sportsdrill.

Ålesunderen vant det meste av sportsdrillkonkurranser på juniornivå og har i år også hevdet seg helt i toppen i både nasjonale og internasjonale konkurranser som senior. Nå viser Skeide Sandvik også fram idretten på TV i TV 2-programmet Norske Talenter.

– Jeg er med enkelt og greit for å vise fram sporten. Sportsdrill er en utrolig liten sport som få vet om, så gjennom Norske Talenter kan jeg nå ut til hele Norge. Kanskje flere vil begynne med sportsdrill etter å ha sett meg på Norske Talenter, sier Skeide Sandvik.

– Så du vil rett og slett inspirere andre?

– Ja, egentlig, og så vil jeg vise at drill ikke bare er korpsdrill med marsj i 17. mai-toget. Det er dans og turn kombinert med staven, sier Skeide Sandvik.

Videre

Fra den første auditionrunden, som ble sendt på TV tirsdag, gikk utøveren fra Ålesund Sportsdrill videre til dommerutvelgelse. Dommerne ble imponert, selv om Skeide Sandvik på langt nær har vist det beste av seg.

– Jeg har utrolig mye å gå på. Det er litt vanskelig å vise fram alt, fordi scenen er ganske liten, og det er lavt under taket. Det er begrenset hva jeg kan vise, sier Skeide Sandvik.

– Magisk, sier treneren Vanligvis kaster hun nemlig drillstaven mange meter opp i luften, for så å gjøre triks før hun tar staven imot med hånda igjen. Det var vanskelig å gjøre med et tak på fire til fem meter på audition og under dommerutvelgelsen. Kanskje kan Skeide Sandvik vise det fram i en semifinale.

– Jeg er litt usikker på hvordan taket er under direktesendingen, men skulle jeg komme til semifinalen skal jeg uansett «gunne» på og ta den risikoen, sier Skeide Sandvik.

Spurt

For øvrig var det ikke Skeide Sandvik selv som meldte seg på programmet.

– Det startet med at klubben fikk en forespørsel, og jeg tenkte at jeg kunne gjøre det. Da jeg først var der innså jeg alvoret, men det har vært veldig kjekt, og jeg har møtt mange hyggelige og positive folk, avslutter den unge jenta.

Så langt i auditionrundene har også den unge fiolinisten, Lill Szeflinski (9) fra Ålesund, tatt seg videre til dommerutvelgelsen.

IMPONERTE DOMMERNENi år gamle Lill Szeflinski fra Ålesund er en av dem som har gått videre i den nye sesongen av Norske Talenter. Neste tv-opptreden blir fra dommerutvelgelsene i oktober. Hun er fast bestemt på å vinne.   FOTO: NILS HARALD ÅNSTAD

Den unge fiolinisten fra Ørskog og Ålesund blir omtalt som et stort talent, og har blitt lagt merke til både her hjemme, og i foreldrenes hjemland Polen, der hun har vunnet flere konkurranser. Nylig fikk hun tildelt 75.000 kroner i stipend fra Stiftelsen Kjell Holm.

Nå har hun hatt sin første opptreden på tv, og gikk – ikke uventa – videre i sin første runde på Norske Talenter.

– Ja, jeg gikk videre. Det kan jeg si. Men jeg vet ikke når jeg skal på tv neste gang. Det er mange flere som skal opptre først, sier Lill.

– Hvordan var det å være med?

– Morsomt! Det var veldig mange timer i venterommet, men mange snille mennesker der, og folk som drev med masse forskjellige ting, jojo, magi og hunder.

Startet med Paganini

Lill har spilt i bare tre år, men stilte med Paganinis teknisk krevende «Tema med variasjoner». Bare dét imponerte de fire dommerne, deriblant Bjarne Brøndbo.

– Fiolin er et veldig vanskelig instrument å spille på, det vet jeg. Det går ikke an å jukse på fiolin. Du skal være utrolig stolt av det du har gjort nå, sa Brøndbo. I likhet med resten av staben sjarmert av den kvikke ni-åringen.

– Jeg valgte Paganini fordi det er vanskelig. Jeg liker vanskelige ting, fortalte Lill.

– Hvem av dommerne var du mest spent på?

– Jeg trodde Bjarne skulle være den minst strenge, den morsomste. Men han var jo den strengeste. Ellers likte jeg alle dommerne og det de sa, sier Lill diplomatisk.

– Fikk du til det du ville da du spilte?

– Ja.

GØY Å BLI GJENKJENT:Mange ville ha autografer da Lill kom på skolen etter tv-sendingen med Norske Talenter. Det er bare gøy, synes Lill.   FOTO: NILS HARALD ÅNSTAD

Musikkskole i Warszava

I 2013 da Lill var tre år flyttet hun med faren sin fra Ørskog til Warszawa, mens moren ble igjen for å jobbe. Fra høsten 2015 var hun elev ved den nasjonale musikkskolen i Warszawa. Tre dager i uka gikk hun i barnehagen på formiddagene, for så å dra til musikkskolen for undervisning.

– Vi måtte gå til det polske PPT for å bekrefte at hun var moden nok til å begynne skolegangen som femåring, og det fikk hun uten det minste problemer. I helgene deltok hun i Akademiet for Unge Talenter, med sang, dans og drama, forteller mamma Astrid Solbakken.

Populær

Nå har familien flyttet fra Ørskog til Ålesund, nærmere bestemt Vegsund. Og det var ikke fritt for at kjendisstatusen hadde tatt seg opp etter opptredenen på TV2 da hun kom på skolen mandagen.

På kort der moren har listet opp Lills cv og prestasjoner, skrev medelevene autografer.

– Det ble så mange som ville ha at vi måtte fordele det over tre dager, så det ikke skulle bli så mye oppstuss, forteller Lill. Som synes det er gøy å ble sett av mange.

Vinner som regel

Hun har deltatt i flere konkurranser både i Polen og Norge. Og bare én av gangene har hun kommet hjem uten premie. Flere av dem har hun vunnet.

I Midgardkonkurransen i Horten i 2018 fikk hun konkurrere i klassen åtte-11 år, selv om hun var bare sju. Der vant hun klassen, med en premie på 3000 kroner.

– Om to uker skal jeg være med igjen. Da skal jeg spille andre og tredje sats fra Vivaldis fiolinkonsert i a-moll, Op. 3 No. 6.
– Hvis jeg vinner Grand Prix, altså blir den beste i hele konkurransen, får jeg 15.000, sier Lill ivrig.

FØLGER OPP:Verken mamma Astrid eller pappa Jerzy spiller noe instrument, men de har stor glede av datterens musikalske talent.   FOTO: NILS HARALD ÅNSTAD

Dommerutvelgelser neste

Det blir en del øving.

– Nesten hver dag. På en god dag, én time. Av og til to, sier Lill.

– I perioder opptil tre, foran konkurranser og liknende, supplerer Astrid.

I oktober begynner dommerutvelgelsene i Norske Talenter, fire runder i alt. Så starter livesendingene, sju stil sammen, med den store finalen 13. desember.

Premie: En halv million

Lill er fast bestemt på å vinne.

– Hvorfor liker du så godt å konkurrere?

– Fordi da kan man vinne ting, vinne penger. Mange penger. I Norske Talenter er vinnerpremien 500.000. Kroner altså, ikke euro.

– Hva vil du gjøre med alle engene du vinner da?

– De skal settes inn på kontoen min til jeg blir 18 år. Da skal jeg kjøpe meg en veldig bra fiolin. Nei, forresten, ta timer med yndingsfiolinisten min, Maxim Vengerov. Han er russisk, og en veldig flink lærer. Jeg ser på han på facebook.