Ti (realistiske) tips til å overleve videregående

10 enkle tips for alle som skal begynne, har begynt, eller går på videregående.

Videregående er en prøvelse. Hvis du går på videregående vil jeg tro at du vet akkurat hva jeg mener. Som alt i livet, har videregående både sine opp- og nedturer, og med disse tipsene vil jeg gi deg kjærer leser, noen tips til å overleve disse årene.

1. Ikke bry deg så masse

Altså ikke bruk opp hjernekapasitet på å tenke for mye på hva «Susanne» i matteklassa syns om deg. De fleste er for opptatt med å tenke på seg selv til å legge merke til at håret ditt var litt fett i går. Vi kan teste dette: Husker du hva alle i vennegjengen din hadde på seg i går? Mest sannsynlig ikke, så ikke vær bekymret for at alle dømmer deg hele tiden. Oppsummert, ikke ta livet eller deg selv så seriøst hele tiden.

2. Ikke bry deg for lite.

Du har avsluttende fag ALLE tre åra, altså det står på vitnemålet ditt når du muligens skal søke høyere utdanning etter videregående. Grunnen til at dette tipset er med, er fordi det er evig irriterende å ikke komme inn på drømmestudiet fordi du ikke gadd å jobbe med naturfag det første året. Likevel havner skolearbeid nederst på prioriteringslisten og det er greit, men ikke la dette skje gjennom hele videregående

3. Sove i timen.

Ah, noen ganger er det faktisk fysisk umulig å holde seg våken i timen. Her finnes det flere løsninger. En rask og vanntett løsning er å få noen til å klapse til deg i trynet. Men du vil kanskje vær mer diskré. Hvis læreren enten er lite oppmerksom og ikke irriterende, kan du faktisk lukke øynene og ta en superrask blund. Du har sikkert merket at hvis du sovner så våkner du ofte med et rykk og er plutselig mer våken. Andre løsninger kan være å spør om å gå på do, da får du litt bevegelse og ta gjerne en tur helt ut. Det siste er å få mer søvn, men ja, ingen mengde søvn hjelper når læreren har begynt på sin 24. powerpointslide og snakker om diktanalyse.

4. Jobb smartere, ikke hardere.

Ikke bruk 5 timer å pugge/lese med sånn halvveis innsats, der du ikke får med deg en ting. Her er mobilen din største fiende; legg den helt ut av syne og på lydløs (ja alarmer ringer uansett). Sett heller av mindre tid, men der du faktisk konsentrerer deg og ta gjerne pauser. Bare ikke la pausen vare til neste skoleår. Hvis du har litt selvdisiplin, får du tid til andre ting og forhåpentligvis husker det du leser på.

5. Gym.

Her er det ikke så mye å si. Gym er for mange et hatet fag, så hvis det gjelder deg, vil jeg bare si at etter videregående er det aldri mer gym. Hold fast på den tanken når du føler livsgleden forsvinne i en gymtime. Og dette gjelder alle, bruk deo! De som sitter rundt deg, vil takke deg.

6. Fritimerrr

Fritimer kan enten være helt bortkastet, eller gjøre dagen hundre ganger bedre. Bortkastet fordi de ofte er ferdig før du har funnet et sted å være. Derimot kan de gjør at du får sove lengre eller dra hjem tidlig, og gjør dagen bedre. Hvis du vil få noe ut av fritimen, bestem deg, virkelig bestem deg for at du skal vær produktiv før fritimen begynner. Ikke vent på at motivasjonen skal slå inn i selv fritimen, for sjansen er at den er ikke-eksisterende. Hvis du ikke vil gjøre skolearbeid, er det mange muligheter; Netflix, rane kantina, være sosial med resten som ikke orker skolearbeid, eller ta en powernap.

7.Russetiden.

Her skal det ikke komme råd om at du ikke skal drikke i russetiden eller om å legge deg tidlig. Ta det gjerne fullt ut og syng til russesanger til du mister stemmen. Jeg har kun ett råd: Det er at du selv burde sørge for at du får alt du vil ut av russetiden. Ikke vent på at andre skal dra deg med. Ta initiativ og utnytte tiden, for de 17 dagene går altfor fort, og ikke glem at det er kanskje siste gangen du er ute med mange av folkene du har kjent i tre år.

8. Behagelige klær.

Betyr ikke at du skal gå i joggebukse og hettegenser hver dag. Med behagelig mener jeg bare klær du føler deg vel i, som kan være så mangt. Alt fra beste dongeribuksa di, favoritt kjolen eller t-skjorta du elsker. Bruk klær du orker å gå i en hel skoledag. Hvis du har skap kan du også legge inn et ekstra plagg som en backup plan, eller i sekken hvis du har plass til det.

9. Snacks

Angående skapet og backup plan, her kan du spare mye penger på å putte noe lett snacks i skapet ditt. Matpakken strekker ikke alltid til, og kantina er ofte dyr; dermed unngår du å gå sulten resten av dagen ved å ha noe lett mat i skapet. PS: Husk å ta det ut før det begynner å lukte.

10.Ikke stress med fraværet.

Vet dette er det dummeste man kan si til en videregående elev, men det gjør det ikke mindre sant. Din mentale og fysiske helse kommer alltid over karakterer, så ta en fridag/time hvis du føler det er nødvendig. Det gjør deg ikke lat, det gjør deg ganske så normal, fordi presset videregående elever er under, krever en fridag her og der. Husk at 10% er til for å brukes.

That’s all folks. Håpe du får noe ut av disse tipsa. Og en siste ting: hvis du lever ditt beste liv på videregående, nyt det. Hvis du hata alt med videregående, så vit at livet blir bedre etterpå. Husk: livet er et lære, man må alltid lære – Mayoo Indiran.

Legg igjen en kommentar