Se video fra UKM i Ålesund

Fylkesfinalen i UKM ble i år avlyst, her kan du se video med alle de 31 utøverne som skulle ha representert Ålesund i fylkesfinalen. Videoen er laget av Ålesund kommune og prosjektet Ung i Ålesund.

Ei erstatning for avlyste finaler

– Det føltes litt uverdig at det bare brått skulle være over, når ungdommene hadde lagt så mye arbeid i det, sier kulturkonsulentene Enya Liverød Gundersen og Karina Sundby.

For de 31 som gikk videre fra UKM i Ålesund til fylkesfinalen, fikk ikke opptre der. Mønstringa blei avlyst på grunn av koronasituasjonen, og det samme er etter alle solemerker også tilfelle når det gjelder landsfinalen, eller UKM-festivalen som den heter.

Idéen om video som erstatning dukka opp for bare vel to uker siden, forteller Gundersen og Sundby.

– Det å få gjort avtaler og innspillinger med 31 unge og få en video ferdig – alt i løpet av tre uker, har vært litt av en øvelse, men nå er vi snart i mål, sier Sundby.

I tillegg til å bli vist på smp.no skal den rundt en time lange videoen oversendes UKM Norge for visning der. Videre er den tenkt brukt når kommunen skal promotere UKM i sosiale medier, og det vil også bli vist klipp fra den når kulturkonsulentene og UKM-ambassadørene skal på promoteringsturné rundt om på skolene.

– Vi ønsker også at alle som er med skal få hver sin kopi, sier de to kulturkonsulentene. Blant de 31 er det både solister, band, dansere, unge billedkunstnere, konferansierer og teknikere, for å nevne noe.

– Teknikerne blir ikke å se i selve filmen, men har derimot vært med å jobbe den fram, forteller Sundby.

«Ung i Ålesund» får unge ledere

Viktig arena

Det at UKM finnes, er viktig, forteller både kulturkonsulentene, men også to av ungdommene som er med på videoen.

– Om ikke jeg hadde vært med på UKM, tror jeg ikke jeg hadde kommet i kontakt med teknikerne som jobber ved kulturhuset, noe som etter hvert har resultert i deltidsjobb. UKM har pusha meg rett veg, sier Martin Nedregotten.

17-åringen deltok som lystekniker for andre år på rad, og i år gikk han altså videre til fylkesfinalen.

– Hvordan blir man interessert i lys når man er så ung. Du har kanskje foreldre, rekker vi, før vi blir avbrutt.

– Nei. Altså, jeg har foreldre, men det er ikke slik at jeg har fått interessa gjennom dem. For min del begynte det med at vi hadde lydgruppe på barneskolen på Blindheim. Etter å ha hatt lydteknikk som hobby i et par år fra jeg var 13, dreide det gradvis over til lys. Jeg fant ut at jeg er mer interessert i det visuelle, forteller han.